čtvrtek 25. srpna 2016

TRADIČNÍ ŠPANĚLSKÁ TORTILLA (OMELETA)


Moje španělská kamarádka Elvira mě před měsícem pohostila španělskou tortillou. Když řekla slovo "tortilla", tak jsem si vůbec nepředstavovala omeletu. Původně byla tortillou označována placka z cizrny (poté z kukuřice nebo pšenice), ale ve Španělsku je tento název používán pro omeletu z brambor a vajec, popř. cibule, masa atd. I přesto, že pro přípravu této omelety je potřeba dosti olivového oleje, tak ve výsledku není tortilla vůbec mastná. Nakrájené brambory se musí smažit v oleji, ale někteří lidé si to prý usnadňují, že koupí sáček chipsů a smíchají s vajíčky a hotovo. Tuto variantu jsem ale neochutnala .-)

Počet porcí: 2
Čas: 40 minut
Ingredience:
4 větší brambory
1 cibule
5 vajíček
3 dcl olivového oleje
sůl

Na olivovém oleji osmažíme nakrájenou cibuli a na tenké plátky brambory. Smažíme cca 10 minut do zlatavé barvy. Do misky rozklepneme vajíčka, přidáme opečené brambory bez oleje, osolíme a rozmícháme. Přikryjeme alobalem a necháme stát 15 minut. Směs smažíme (již bez přidaného oleje) dozlatova, potom na pánev přiložíme talířek a obrátíme pánev vzhůru nohama tak, aby omeleta byla na talířku. Z talířku ji přemístíme neopečenou částí zpět na pánev a necháme chvilku dojít. Tortilla by neměla být vysušená.

Žádné komentáře:

Okomentovat