Taky se vaše děti dívají na pohádku Máša a medvěd? Naši kluci ano a usoudili, že by tedy zkusili tu kaši, co Máša vaří (pozn. nic sladkého klukům nechutná). Tak ochutnali lžičku a usoudili, že "blééé". V jiném dílu pohádky zase vaří něco, co jsem zjistila, že jsou pelmeně. Takže jsme je včera vyráběli .. a ty jedli (neb to je slané a ne sladké .-) Pelmeně jsou národním jídlem Ruska a přilehlých zemí (ale podobné jídlo jedí i v Číně, Itálii atd.). Název vznikl zkomolením udmurtského "peľnjaň", což znamená "chléb ve tvaru ucha" ... neb právě tento tvar je pro pelmeně typický. Ale já musela vyrábět tvar, který byl v pohádce .-) Pojídají se se zakysanou smetanou, octem, křenem nebo hořčicí popř. se smaží na pánvi.
Pelmeně plněné masem
Čas: 1,5 h
Počet porcí: 3
Ingredience:
Těsto:
500 g hladké mouky
1 vejce
200 ml mléka
1/2 lžičky soli
Náplň:
500 g mletého masa
1-2 cibule
pepř, sůl
Dresing:
250 ml zakysané smetany
čerstvé bylinky
Do prosáté mouky uděláme důlek, posypeme solí a rozklepneme vajíčko. Přidáme mléko a zpracujeme těsto, které nemá být lepivé, ani drobivé, tzn. podle potřeby přidáváme mouku či vodu. Necháme v potravinářské fólii asi hodinu v lednici odpočinout. Cibuli nastrouháme na jemném struhadle, přidáme mleté maso, osolíme a opepříme. Z těsta vytvoříme váleček, nakrájíme na kousky, které rozválíme do kulatého tvaru. Doprostřed dáme lžičku masové směsi a zamotáme do tvaru měšce. Vaříme v osolené vodě cca 7 minut (než vyplavou). Horké pomažeme máslem a podáváme s dresinkem ze zakysané smetany a bylinek.
Inspirace: foodeda Rezepte
Žádné komentáře:
Okomentovat