středa 10. srpna 2016

FENYKLOVÁ POLÉVKA


Taky chodíte kolem té bělostné nadzemní hlízy fenyklu, a ne a ne ji koupit? Tak teď už máte důvod. Zdužnatělé řapíky se používají do salátu syrové, ale já ho upotřebila v polévce a využila jeho lehce aromatickou chuť. Další základními ingrediencemi byly jablko, pórek a ořechy. A protože miluji kurkumu, nejen pro její neskutečně nádhernou barvu a chuť, ale zejména pro její léčivé epigenetické účinky (dokáže ovlivnit více než 700 genů a 100 signálních drah, samozřejmě v kombinaci s pepřem), nemohla zde chybět. Javorový sirup s čerstvě namletým pepřem dává polévce další rozměr.

6 porcí:
1 ks fenyklu
1 ks pórku
1/2 jablka
2 lžíce oleje
1 lžíce kurkumy
1,5 l zeleninového vývaru
1/2 hrníčku ořechů
pepř, sůl


Na oleji při nízké teplotě smažíme cca 15 minut nakrájený pórek, fenykl a 1/3 všech připravených ořechů. Přidáme nastrouhaná jablka, kurkumu a osolíme. Asi 5 minut restujeme a přilijeme zeleninový vývar. Povaříme do změknutí. Poté pečlivě promixujeme a podáváme s javorovým sirupem, opečenými ořechy a mladými výhonky fenyklu.

Žádné komentáře:

Okomentovat