Ach ty luštěniny! Mnoho lidí má rádo červenou čočku, já ji moc neholduji. Ano, nemusí se namáčet, ano, vaří se chviličku, ano, nenadýmá, vím. Mně prostě moc nechutná, no! Je nutno mít na paměti, že luštěniny obsahují lektiny. Jsou to toxické bílkoviny, které je potřeba máčením a vařením odstranit. Pro zmírnění obtíží s nadýmáním je doporučováno přivést vodu do varu, následně vodu vyměnit za studenou a takto to několikrát opakovat. Stravitelnost se též zvýší přidáním mořské řasy (za mne Kombu), majoránky, bazalky či saturejky.
ingredience:
350 g bílých fazolí uvařených s mořskou řasou (nebo konzerva)
300 g nahrubo nastrouhané mrkve
100 g nahrubo nastrouhané petržele
1 cibule
2 stroužky česneku
1,5 l vývaru
2 lžíce Lučiny
Fazole namočíme přes noc do vody a druhý den v nové vodě spolu s kouskem mořské řasy vaříme do změknutí. Na směsi tuku osmažíme cibulku, nastrouhanou mrkev a petržel, asi 10 minut. Přidáme rozetřený česnek, fazole, přilijeme horký vývar, osolíme, opepříme a povaříme ještě 10 minut. Poté rozmixujeme do požadované konzistence. Posypeme sýrem a sušenými květy měsíčku.
Žádné komentáře:
Okomentovat