těsto:
500 g hladké špaldové mouky
250 ml mléka
100 cukru krystal
5 g sušených kvasnic
100 ml oleje
špetka soli
2 vajíčka
maková náplň:
150 g mletého máku
80 cukru moučka
100 ml mléka
špetka skořice
tvarohová náplň:
250 g tvarohu
1 žloutek
1 balíček vanilkového cukru
citrónová šťáva, kůra
cukr krystal podle chuti
vajíčko na potření koláčku
povidlová náplň:
200 ml povidel
moučkový cukr, rum, skořice
ořechová náplň:
100 g mletých ořechů
1/2 balíčku vanilkové cukru
cukr, rum
piškoty a mléko
drobenka:
50 g másla
100 g polohrubá mouka
50 g cukr moučka
1/2 balíčku vanilkového cukru
Ingredience na těsto si připravíme předem, aby měly pokojovou teplotu (hlavně máslo a vajíčka). Prosátou mouku smícháme s droždím a cukrem, sůl, vajíčka, přilijeme vlahé mléko a olej. Vypracujeme těsto (mixérem alespoň 10 minut), které se nelepí, popř. přidáme mouku. Necháme vykynout pod potravinářskou folií 1-1,5 h. Poté vytvarujeme kuličky (pokud budou mít hmotnost 60 g, koláčky budou mít ve finále průměr cca 12 cm). Pokládáme na plech s pečícím papírem, obalíme fólií nebo plech vložíme do igelitové tašky a necháme kynout ještě 30-40 minut. Poté každou kuličku promáčkneme např. dnem hrníčku tak, aby vznikl okraj a uprostřed důlek. Koláčky potřeme rozmíchaným vajíčkem a plníme náplněmi. Koláčky dáváme dostatečně daleko od sebe, protože ještě se při pečení zvětší. Pečeme cca 15 minut při 170 st.
inspirace: pazitka.cz, ekucharka.net
Žádné komentáře:
Okomentovat