neděle 7. srpna 2016

CHLEBOVÉ HOUSTIČKY Z ŽITNÉHO KVÁSKU


inspirace: paradobroty.cz

1 lžíce aktivního žitného kvásku
(4 dny krmený kvásek)
150 g žitné chlebové mouky
150 ml vody

350 g hladké pšeničné mouky
3 g kmínu
3 g drceného fenyklu
175 ml vlažné vody
1,5-2 lžicky soli

Zamícháme lžíci kvásku, žitnou mouku a vodu a necháme pod potravinářskou fólií kynout přes noc (8-12 h). Vznikne nám 500 g aktivního kvásku (z něho odebereme 1 lžíci na případné další kvašení).  Přidáme 175 ml vody, mouku, kmín,fenykl a sůl a těsto budeme hníst (v robotu asi 10 minut) do nelepivého těsta.  Vytvoříme 16 bochánků (o hmotnosti cca 55 g) a ty necháme přikryté kynou asi 1 hodinu.
Poté v ruce prohněteme a vytvarujeme dalamánky či houstičky. Na plech si dáme utěrku, kterou polijeme vodou. Houstičky po vytvarování zvlhčíme na utěrce a obalíme v žitné mouce a oprášíme. Na jiném plechu necháme pod folií kynout ještě 1,5 h. Potom postříkáme vodou, okmínujeme a posypeme hrubozrnnou solí.






Žádné komentáře:

Okomentovat