neděle 28. srpna 2016

JEMŇOUČKÝ TVAROHOVÝ CAKE ("CHEESECAKE")


Tři tvarohy v lednici a chuť na sladké. Recept, jak zužitkovat přebytečné sušenky. Tvarohový koláč, který se rozplývá na jazyku doplněný kyselkatým mirabelkovým rozvarem. Mňam .-) Ale zakousnout se do něho můžete až tak za 6 h :-(

Ingredience pro 24 cm dortovou formu:

150 g máslových sušenek (nebo jiných)
100 g rozpuštěného másla
200 ml zakysané smetany 30 %
200 ml šlehačky 40 %
3 tvarohy (nebo 900 sýru Philadelphia nebo Lučiny)
2 lžíce hl. mouky
6 vajec
150 g třtinového cukru
1 lžíce vanilkového extraktu
1 citrón (šťáva)

Ovocná poleva:
ovoce podle chuti, třtinový cukr

Postup:
Sušenky rozemelete v mixéru, smícháte s máslem. Na dno dortové formy dáte pečící papír a na to vytlačíte sušenkou směs. Dáte vychladit do lednice alespoň na 15 minut.
Tvarohy smícháte se smetanou a šlehačkou, vejci, přidáte vanilkový extrakt, šťávu z citrónu a cukr s moukou. Jemně promixujte a nalijte na sušenkový korpus.
Pečte při 220 st. 15 minut a to tak, že do pekáčku na dno nalijeme vřelou vodou, aby se koláč u prostřed nepropadl. Poté snížíte teplotu na 135 st. a dopečte 70 minut. NEOTVÍREJTE TROUBU! Po upečení nechejte koláč v troubě alespoň 1 hodinu (lépe 2 h, aby se nesrazil, a až po vychladnutí ho přemístěte do lednice a nechte vychladit (třeba přes noc).
Ovoce povařte s cukrem a koláč na talíři polijte vychladlou ovocnou směsí.

Inspirace: prozeny.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat