Těsto na 2 záviny:
180 ml mléka
500 g hladké mouky
30 g čerstvého droždí
60 g cukru krupice
10 g vanilkového cukru
60 g změklého sádla
1 vejce
1 lžička soli
1 uvařená rozmačkaná brambora
Na potření pak ještě 1 vejce a 1 lžíce mléka
Nádivka:
200 g mletého máku
300 ml mléka
1 lžíce povidel
2 lžíce rumu
100 g cukru
1/2 lžičky skořice
Z vlažného mléka, trošku cukru a kvasnic necháme vzejít kvásek, který vmícháme do zbytku ingrediencí a vypracujeme těsto, které necháme 1,5 hod kynout. Těsto přemístíme na pečící papír kvůli pozdější snadnější manipulaci. Těsto rozdělíme na dva bochánky a rozválíme na placku, kterou plníme makovou náplní. Kraje potřeme rozšlehaným vajíček a opatrně zamotáme tak, že celý závin je zamotaný do pečícího papíru. Necháme ještě kynout půl hodiny a pečeme při 160 st. 35-45 minut.
Inspirace: http://www.pradobroty.cz/2014/10/makovy-zavin.html
Žádné komentáře:
Okomentovat