neděle 14. května 2017

MAKOVÝ ZÁVIN KYNUTÝ S BRAMBOREM



Těsto na 2 záviny:
180 ml mléka
500 g hladké mouky
30 g čerstvého droždí 
60 g cukru krupice 
10 g vanilkového cukru
60 g změklého sádla
1 vejce
1 lžička soli
1 uvařená rozmačkaná brambora


Na potření pak ještě 1 vejce a 1 lžíce mléka

Nádivka:
200 g mletého máku
300 ml mléka
1 lžíce povidel
2 lžíce rumu
100 g cukru
1/2 lžičky skořice

Z vlažného mléka, trošku cukru a kvasnic necháme vzejít kvásek, který vmícháme do zbytku ingrediencí a vypracujeme těsto, které necháme 1,5 hod kynout.  Těsto přemístíme na pečící papír kvůli pozdější snadnější manipulaci. Těsto rozdělíme na dva bochánky a rozválíme na placku, kterou plníme makovou náplní. Kraje potřeme rozšlehaným vajíček a opatrně zamotáme tak, že celý závin je zamotaný do pečícího papíru. Necháme ještě kynout půl hodiny a pečeme při 160 st. 35-45 minut.



Inspirace: http://www.pradobroty.cz/2014/10/makovy-zavin.html

Žádné komentáře:

Okomentovat