🍎 CELEROVÁ POLÉVKA S JABLKY 🍎
Miluji polévky a dnes pravý čas na něco netradičního (tedy pro mne). Ze zeleniny mám oblíbený celer, jehož chuť podpoří domácí jablíčka a i právem nazývaný lék zázvor. Zázvor je ale potřeba povařit nebo usušit, aby mohly být jeho účinné látky využity. Zázvor obsahuje okolo 650 látek, ale nejvýznamnější je zejména 6-šogaol.
500 celeru (bulva)
350 g jablek
1 lžíce strouhaného čerstvého zázvoru
1 l zeleninového bujónu
1 lžíce žervé
Na olivovém oleji s máslem osmažit celer se zázvorem, přidat nakrájená jablka a ještě pozvolna restovat cca 10 min, poté zalít horkým zeleninovým vývarem a vařit do změknutí. Do polévky přidat žervé, popř. smetanu.
Podávat s pestem, které připravíme z:
10 g orestovaných mandlí
1 konzervy sardinek
10 g sušených rajčat
olivového oleje a čerstvé petrželové natě
Žádné komentáře:
Okomentovat